O virusima

O virusima

Mitovi o prehladi - je li stvarno tako?

Ne izlazite sa mokrom kosom! Stavite ruku na usta kada kašljete. Nemojte snažno duvati nos. To su saveti koje smo svi čuli od roditelja i prenosimo ih na svoju decu. Da li su ova uputstva zaista od pomoći? Da li su domaći lekovi poput obloge od surutke i toplog piva delotvorni protiv prehlade? Saznajte koji od ovih saveta zaista pomažu.

Ne izlazite napolje sa mokrom kosom

netačno Nećete se razboleti od mokre kose, već od virusa i bakterija. Međutim, ako je imuni sistem već slab, stvari se mogu odvijati drugačije. Smrzavanje slabi imuni sistem a mokra kosa može prirodno pojačati smrzavanje.

Stavite ruku na usta kada kašljete

Netačno! Mnogi ljudi smatraju da je učtivo držati ruku preko usta kada kašljete. Međutim, kada kašljete u ruku, izbacujete viruse koji se kasnije mogu preneti na stvari koje dotaknete. Upravo to značajno povećava rizik da zarazite druge. Zaključak: Nemojte kašljati u ruku, već u pazuh.

Nemojte snažno duvati nos

nije odlučeno Prejako duvanje nosa tokom prehlade, može da uzrokuje pucanje kapilara, te izazove krvarenje. Kada izduvate nos, molekuli vazduha koje izbacite dostižu brzinu i do 150 km/h. To može dovesti do prenošenja sluzi i bacila u sinuse i tamo izazvati upalu. Savet: Najbolje je nežno izduvati nos.

Prehlada traje tri dana

Tačno Prehlada dolazi tri dana, ostaje tri dana i odlazi tri dana. Ovo je česta izreka i tačna je. Prehlada uglavnom traje oko devet dana ako se ne leči.

Toplo pivo pomaže da vam bude bolje

Tačno, ali … Preporučuje se samo verzija bez alkohola. Toplo pivo može biti korisno za prehladu jer hmelj sadrži esencijalna ulja i gorke sastojke koji imaju umirujuće i antibakterijsko dejstvo. Savet: Pivo je potrebno malo ugrejati, a ne pregrejati.

Prehlada kod muškaraca je gora nego kod žena

Tačno! Studije Univerziteta u Insbruku potvrđuju ovu izreku. Za to je odgovoran ženski hormon estrogen. On zapravo štiti žene od infekcije dok istovremeno jača imune ćelije.

Obucite se toplo

Nije odlučeno! Jedno je sigurno: smrzavanje izaziva probleme za imuni sistem, pa su hladna godišnja doba vreme kada ima najviše prehlada. Ipak, nauka još uvek nije uspela da pokaže jasnu vezu. Preko 200 različitih virusa može biti odgovorno za prehladu ali se oni šire i na toplom, ugrejanom vazduhu.

Grip i prehlada su isti

Netačno! Obe bolesti izazivaju virusi. Dok su virusi influence odgovorni za pojavu gripa, prehladu može izazvati preko 200 različitih virusa. Prehlade uglavnom počinju polako, dok grip dolazi iznenada i snažno.

Zanimljive činjenice o virusima

Radijus infekcije od 12 metara

Teško ih je izbeći: Virusi prehlade se šire kijanjem, kada izduvate nos, ili kašljete. Virusi se nalaze u malim kapljicama koje se šire i do 12 metara. To je veća razdaljina od dužine mnogih autobusa.

Turbo brzina - do 900 km/h

Brži su od bilo kog sportskog automobila: istraživači su izmerili brzinu vazduha pri kijanju i odredili da su najviše vrednosti i do 900 km/h. Prosečna brzina je oko 140 km/h. Ta brzina nosi viruse brže nego što možete da se okrenete.

Popularna mesta u kući na kojima se virusi gnezde

Daljinski upravljač, mobilni telefon, kvaka: predmeti koji se naročito često dodiruju su idealni za širenje virusa. Nažalost, tu spadaju i dečje igračke. Mnoge vrste virusa su posebno otporne. Oni mogu da prežive na određenim površinama i do 72 sata. Zato morate redovno čistiti i dezinfikovati.

Omiljena mesta skrivanja virusa

U javnom prevozu, na primer, na ručkama i aparatima za karte. Ili na radnom mestu, na telefonima, tastaturama i aparatima za kafu. Savetuje se oprez tamo gde se sreće mnogo ljudi: kao što su open spejs kancelarije ili tokom saobraćajnog špica u javnom prevozu.
KONTAKT